hotmelt lijm soorten

Er zijn diverse hot melt lijmsoorten voor verschillende toepassingen.

EVA hot melt lijmen

EVA hot melt lijmen worden veel gebruikt in papier, kartonnage en verpakkingsindustrie. Deze zijn vaak bekend als de gele lijmkorrels die vaak worden verwerkt in Nordson Hot melt apparatuur.

Polyolefine lijmen

Polyolefine lijmen worden vaak als de nieuwe generatie EVA lijmen gezien, omdat deze veel thermostabieler zijn. Lijmapparatuur blijft doorgaans schoner en daardoor zijn er minder storingen. Ook is er vaak minder onderhoud nodig bij gebruik van Polyolefine lijmen. Een andere term voor deze groep is ook metallocene lijmen, dit is een specifieke groep polyolefine hot melts.

Polyolefine hot melt lijmen hebben ook een breed hechtingsbereik, de groep APAO lijmen wordt vaak ingezet voor het verlijmen van schuimen en plastics.

PSA lijmen

PSA hot melt lijmen is een groep lijmen die na afkoeling ook nog kleeft. Deze lijmen worden typisch gebruikt om zelfklevend tape en zelfklevende etiketten te fabriceren. Het kan dan ook prima als vervanger dienen om inline uw dubbelzijdige tape applicatie, te voorzien van een hot melt lijm unit. Dit bespaart veel kosten, en het productieproces kan dan meestal efficiënter worden ingericht.

PUR Hot melt lijmen

PUR hot melt lijmen worden ingezet als een polyolefine niet toereikend is in hechtingssterkte of in bv. warmte of chemicaliënbestendigheid. Het unieke, maar ook aandacht behoevende aan deze lijmen is dat deze “curen” ofwel vernetten nadat de lijm is aangebracht en wordt geactiveerd met vocht uit de omgeving. Reactie met dit vocht stelt een onomkeerbaar proces in gang, waardoor de PUR een thermohardende kunststof wordt.